Pajtás hajó felborulásának 60. évfordulója

Egyesületünk volt a hházigazdája a Pajtás hajó tragédiája 60. évfordulóján a balatonfüredi Tagore sétányon tartott megemlékezésnek, és a hajókikötő előterében korabeli képekből és visszaemlékezésekből rendezett kiállításnak.

A 2014. május 30-án délután 5 órakor tartott megemlékezés Hegedüs Szabolcs trombitájának hangjaival kezdődött, majd Szauer Rózsa, Egyesületünk elnöke köszöntötte a megjelent vendégeket. Elmondta, hogy a tragédia körülményeinek feltárása, a sétányon lévő emlékszobor felállítása és az évfordulón történő megemlékezés kezdeményezője Simonné Zákonyi Tünde korábbi NABE elnök volt.

Megköszönte a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatójának, dr. Halmos Gábornak, a Balatonfüredi Yacht Club ügyvezető igazgatójának, Böröcz Istvánnak, és a Ferencsik János Zeneiskola vezetőjének, Csincsi Ferencnek az ünnepség megrendezéséhez nyújtott segítségét.

Ezután név szerint köszöntötte a meghívott díszvendégeket, a baleset túlélői közül Csendes Endrét Budapestről és Szoboszlay Marikát Balatonfüredről. Igazi meglepetésvendégként megjelent 4 túlélő utas Szekszárdról is, akik annak idején iskolai kiránduláson vettek részt, és az Interneten keresztül szereztek tudomást az esemény időpontjáról. Ők kerülték a nyilvánosságot.  A vitorlázó megmentők közül köszöntötte Halmos Lajost, Törzs Imrét és Siklósi Lajost. Külön öröm volt számunkra, hogy megjelent az emlékszobor alkotója, Raffay Béla szobrászművész isDr. Halmos Gábor megemlékezésében részletesen beszélt a balesethez vezető műszaki problémákról, a hajózás akkori körülményeiről, majd a balatoni hajózás jelenlegi helyzetét ismertetve magyarázta el a több mint száz fős figyelmes hallgatóságnak, miért nem következhet be a 60 évvel ezelőtti tragédia napjainkban.

A másik emlékező Egyesületünk Balatonfüredi Csoportjának vezetője, Mikulka Kati volt, aki beszédében a félelemről és bátorságról, valamint a ma itt élő emberek számára levonható tanulságokról beszélt.

Úgy vélte, hogy a tragédiához a bátorság hiánya, a félelem légkörében meghozott hibás döntések vezettek, míg a baleset bekövetkezése után a példamutató és hősies bátorság eredménye volt az, hogy nem lett még több a halálos áldozatok száma. Tanulságként pedig azt a következtetést vonta le, hogy bár ma már nem kell olyan félelmekkel szembenéznünk, mint 60 évvel ezelőtt, ma is szükség van személyes bátorságra és civil kurázsira a helyi érdekek érvényre juttatásához. 

A lassan ható természeti és egyéb katasztrófák, legyen az busa-bomba, a túl alacsony vagy éppen a túl magas vízszint okozta közösségi és egyéni problémák közvetlen, tömeges életveszélyt talán nem idéznek elő, de súlyos, esetenként ma még beláthatatlan következményekkel járhatnak. Egyesületünk ezek elkerülése érdekében tevékenykedik.

A teljes beszédet lást mellékelve.

Ezután Nagy Zoltánné Ircsi és Oláh Miklós gitárkísérettel előadták dr. Fehér Csaba két megzenésített versét, amit a szerző a 15 évvel ezelőtti szoboravató ünnepségre írt.

Végül koszorúzásra került sor. Balatonfüred Önkormányzata nevében Hári Lenke alpolgármester asszony koszorúzott, majd a Balatoni Hajózási Zrt., a Balatonfüredi Yacht Club, a Nők a Balatonért Egyesület képviselői, és a szekszárdi túlélők helyezték el az emlékezés virágait.

Miután elhalkultak az  Il Silentio hangjai, az emlékezők a teljes pompájában virágzó rózsakerten keresztül átsétáltak a hajókikötő előterébe, ahol dr. Balogh Tamás, a TIT Hajózástörténeti, Modellező és Hagyományőrző Egyesület elnöke nyitotta meg a korabeli képekből, dokumentumokból, vizsgálati jegyzőkönyvekből, visszaemlékezésekből általa összeállított kiállítást.

A díszvendégek számára dr. Halmos Gábor és dr. Kollár Lajos a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke adott át ajándékokat.

A megjelenteket Egyesületünk látta vendégül süteménnyel, pogácsával és egy pohár borral.

A meglehetősen hűvös, szeles időben a program zárásaként a bátrabbak a Balatoni Hajózási Zrt. vendégeként sétahajózáson vettek részt.

A kiállítás tablóit 2014. május 31-én és június 1-én is meg lehetett tekinteni. Az érdeklődők 1000 főt is meghaladó száma azt mutatta, hogy még most is sokakat érdekel ez a szomorú esemény.


Az esemény összefoglalóját készítette:
Mikulka Katalin, a NABE, Balatonfüredi Csoportjának vezetőjeRendezvényen készült képek