Friss hírek

"BALATONI NAGYASSZONY" - ZICHY ZSÓFIA

zichyzsofia kepZichy Zsófia a virágok rajongója, az első magyar virágkötőművész.

Egyesületünk egyik kiemelt projektje, hogy emléket állítunk, olyan nőknek, akik a Balatonnál éltek és munkásságuk, tevékenységük kiemelkedő volt.
Elsőként, 1996-ban, dr. Sebestyén Olga limnológus, Balaton kutatóra emlékeztünk, legutóbb, 2011-ben, Csüllög Júliára, a vitai festőnőre.
Ebben az évben, halálának 100. évfordulóján, Zichy Zsófia munkásságát ismertetjük meg a közönséggel. Matyikó Sebestyén József állította össze a NABE kiskönyvtár 14. füzetét, amit az ünnepségen mutatunk be.  A rendezvényen virágkötészeti versenyt is szervezünk, mert Zichy Zsófia a virágok rajongója volt.

Meghívó

FÜLEMÜLE ESTI SÉTA a Koloska-völgyben

fulemuleMadarak és Fák Napja program Balatonarácson.

A Nők a Balatonért Egyesület Arácsi Csoportja egy különleges sétára hívja az érdeklődőket május 10-én, vasárnap estefelé a Koloska-völgybe.

Program:
Találkozó 18.00 órakor a Koloska-völgy bejáratánál, a Cholnoky parkban. Innen séta Jánosik Zsuzsa biokonyhász vezetésével a Koloska-forrásig.

Útközben hallgatjuk a madarak énekét, aztán a tábortűznél viszonozzuk, mi is dalra fakadunk. Szalonnasütéshez a tüzet és nyársbotot biztosítjuk , de hozzávalókat a résztvevőknek kell hozni.
A programhoz bárhol be lehet csatlakozni.

Tudjon meg többet a fülemüléről.

Plakát

Zamárdi jubileum

zamardi20ev2015. február 22-én ünnepelte fennállásának 20. évfordulóját a Nők a Balatonért Egyesület Zamárdi csoportja.

A születésnapra nagyszabású rendezvénnyel, színes, változatos programmal készültünk.

Az ünnepséget Szakáli Anna Nők a partról című versével nyitotta meg. Ezt követte a 20 év három csoportvezetőjének beszámolója.

„A Nők a Balatonért Egyesület azzal a céllal alakult 1995-ben, hogy a Balaton természeti és környezeti értékeinek védelmét szolgálja azokon a területeken, ahol a nők a legtöbbet tehetik: a családban, az iskolában, a településen, ahol élünk.” Ezekkel a szavakkal kezdte beszámolóját Kalmár Imréné, aki 1995 és 2005 között, 10 évig volt vezetője a csoportnak. Hallhattunk a kezdetekről, a célkitűzésekről, a Balaton 10 parancsolatának megszületéséről, és az embléma kialakításáról. Képeken és kisfilmen is láthattuk a csoportot munka közben. „Összegezve a zamárdi NABE csoport első 10 éves tevékenységét úgy gondolom, amit egy civil szervezet önzetlenül megtehet, azt igyekeztünk megtenni….Szívből örülök, hogy folytatódott a munkánk a Balatonért, a településünkért és kívánok még sok-sok kerek évfordulót a Nők a Balatonért Egyesületnek.” – zárta áttekintését Eta néni.

Bővebben: Zamárdi jubileum

VÍZ VILÁGNAPJA 2015 - Programjaink

WWD hu 2015A Nők a Balatonért Egyesület ebben az évben is sokféle programmal készül a Víz Világnapjára.

Előadások
, „Nyitott kapuk” címmel látogató-programok, üzemlátogatások, ivókút avatása, rajzversenyek, ismeretterjesztő foglalkozások gyermekeknek, információs napok a Balaton jövőjét meghatározó vízgyűjtő gazdálkodás tervezési folyamatáról, családi vasárnap délután, mindezt 21 balatoni településen szervezzük,március 16-tól kezdődően az alábbi helyszíneken.

Szabadidős rendezvényünket, a VÍZNAPI BALCSI-PARTI -t (plakát)
immár nyolcadik éve szervezzük a Balaton parton, ahol elsősorban családoknak kínálunk programot, külön megszólítva a gyermeket és a felnőtteket. Igyekszünk felhívni a figyelmet vizeinek védelmére, az ivóvízfogyasztás fontosságára és a csapvízre, mint alapvető és biztonságos élelmiszerre. Tájékoztatjuk a lakosságot arról, miként csatlakozhatnak hozzánk a Balaton jövőjét meghatározó vízgyűjtő-gazdálkodás tervezésében.

Egyesületünk a Norvég Civil Alap pályázati támogatásával koordinációs szerepet vállal a második VGT elkészítésének civil egyeztetési folyamatában. A projekt célja elősegíteni, hogy a 2016-2021 időszakban a Balaton térségében az itt élők egyetértésével valósuljanak meg a vízügyi beruházások.

Együttműködve önkormányzatokkal és civil szervezetekkel, lakossági fórumokat szervezünk, gyűjtjük a VGT-vel kapcsolatos javaslatokat. A fórumok és előkészítő (tájékoztató) tevékenységünk elősegíti, hogy a helyi emberek megalapozott észrevételekkel és javaslatokkal járuljanak hozzá a VGT hivatalos egyeztetéséhez.

A NABE balatonfüredi és balatonarácsi csoportjának tagjai ebben az évben hagyományteremtő céllal felkérték Balatonfüred azon vállalatait, intézményeit, egyesületeit, amelyek tevékenysége szorosan kötődik a vízhez, hogy mutassák be a város lakóinak, ők mit tesznek nap mint nap annak érdekében, hogy városunkban és környékén a takarékos vízhasználat, a víz tisztaságának megőrzése megvalósuljon. Nagy örömünkre sokan vállalták a részvételt, így az előző évek rövid víz napi megemlékezése a 2015. év kampány-jelszava értelmében - „Víz és fenntartható fejlődés” - egész hetes programsorozattá bővült. (plakát)

Bővebben: VÍZ VILÁGNAPJA 2015 - Programjaink

Húsz éves a Nők a Balatonért Egyesület

20eves kepSzombaton, a balatonarácsi Népházban ünnepeltünk.
Egyesületünknek 700 tagja van, akik a tavat körbeölelve, lakóhelyük szerint 20 önálló csoportba szerveződve dolgoznak. Húsz éve Őrizzük és védjük a Balatont, és környezetének természeti, kulturális értékeit.

Az ünnepi konferencián számba vettük húsz év munkáját. Parkokat, emlékhelyeket hoztunk létre, szobrokat állítottunk. Megújítottuk az Almádi Öregparkot, több száz újonnan ültetett fa, sétautak, zöldfelületek szolgálják itt 2009 óta a Balaton partján pihenni vágyókat. Kilenc emlékhelyünkön szobor vagy tábla óvja a feledéstől nevezetes balatoni nők - a Balatoni Nagyasszonyok - köztük Dr. Sebestyén Olga, Pintér Pálné, Dukai Takács Judit, Kájel Endréné, Horváth "Anna" Krisztina, gróf Festetics Julianna, Csüllög Júlia, Sz. Gémes Éva emlékét.

Bővebben: Húsz éves a Nők a Balatonért Egyesület

Alkategóriák