1 százalék

1szazalek

 

A Balaton múltját és jövőjét vigyázzuk

Környezeti tanácsadással a hulladékok csökkentéséért

Európai Hulladékcsökkentési Hét

 

A Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata kereken hatvan akciót szervez, november 19-és 29 között, tagszervezeteivel az Európai Hulladékcsökkentési Héten, amihez Nők a BalatonértEgyesület is csatlakozott. A kampány célja idén is a figyelemfelhívás, a hulladékokkal kapcsolatos szemléletformálás, minél több önkéntes bevonásával. Hogy mennyire egyszerű módon csökkenthető a hulladék mennyisége a háztartásokban, azt a környezeti tanácsadókkal számos formában igyekszünk megismertetni. Hasznos ajándékokkal ösztönözni is fogjuk az alábbi akciókhoz csatlakozókat:

 

1. Csökkentsük együtt az ételhulladék mennyiségét!

2016. november 21. 12.00 -14.00  

Balatonarács,  Népház, NABE iroda (Lóczy Lajos u. 62.)   

Cél: az ételek pazarlásának, az ételmaradékok kidobásának csökkentése.

Például a vasárnap esti lelkiismeret furdalás helyett, a hétvégi menüből megmaradt, jó állapotú, de a családban már megunt finomságokat bedobozoljuk és másnap barátainkat is bevonva jót falatozunk egymás főztjéből. „Hozz egy dobozt” – szól a meghívás és a ki nem dobott ételhulladék mennyisége alapján, azt is megtudhatjuk, hogy pazarlás helyett mennyi ételmaradék kidobását előztük meg a hétfői akciónkkal. Betérhetsz ételmaradékos dobozoddal tanácsadó irodáinkba, s nem csak jól lakva, de hasznos ajándékkal távozhatsz tőlünk.

       

2. Tegyünk együtt a kevesebb csomagolási hulladékért!

2016. november 26. 08.00 - 12.00

Fonyód, Piac

Cél: a háztartásokban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentése és az

emberek ösztönzése az egyszer használatos csomagolás alternatíváinak megtalálására (pl.

tároló doboz).

Segítünk megtalálni a háztartásban keletkező csomagolási hulladék mennyiségének csökkentési módjait, ha rendezvényeink büféit meglátogatod a héten. Megismerheted, hogy milyen egy igazi, „Nulla csomagolás” büfé. A „vízbárba” egy palackban el is hozhatod a csapvizedet otthonról, ugyanis vízteszterrel közösen összehasonlítjuk, hogy valóban megalapozott-e, hogy a saját csapvized helyett a hatalmas szemetet okozó PET csomagolású vizet választod nap, mint nap. Megsaccoljuk, hogy mekkora lehet az egyszer használatos hulladékok mennyisége (pl. ásványvizek, gyümölcslevek, zöldségek, gyümölcsök csomagolása esetében), melyek keletkezését megelőzhetjük, ha megfelelő odafigyeléssel vásárolunk.

       
       
       
       
       
       
     
       
       

 

3. Takaríts környezetbarát tisztítószerekkel!

2016. november 24. 17.00 - 19.00

Balatonalmádi, Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár(Városház tér 4.)

 

 Cél: a mérgező anyagok, tisztítószerek használatának elkerülése.

Környezeti tanácsadóinkkal segítünk megismerni, mikre cserélheted le a háztartásodban fellelhető mérgező anyagokat, tisztítószereket. Csatlakozhatsz a házi készítésű környezet- és emberkímélő tisztítószereket gyakorlatban is ismertető műhelymunkánkhoz (pl. mosószóda, gesztenye, ecet, hamulúg…). Megbecsüljük azon mérgező anyagok mennyiségét, amelyeket nem használunk fel a jövőben, ha az alternatív szereket választjuk. Az is előfordulhat, hogy még az ablakodat is megpucoljuk, csak hogy alátámasszuk igazunkat  J

4. Az újrahasználat ösztönzése

- 2016. november 19.  09.00 -13.00

  Zamárdi, Közösségi Ház (Honvéd u. 6.)

- 2016. november 26. 14.00 – 17.00

  Csopak Kultúrház (Kossuth utca 53.)

Cél: tudatos fogyasztás ösztönzése, értve ezalatt a túlzott fogyasztás megelőzését, valamint

az újrahasználatra, javításra és cserére való ösztönzést.

Térj be hozzánk egy kávéra, teára! De hozd el az otthon feleslegessé vált kacatjaidat is (bizsuk, ruha kiegészítők, játékok, váza, stb…), mert lehet, hogy el tudod cserélni valamilyen, számodra hasznos dologra, vagy éppen tudunk belőlük készíteni meglepetés holmikat, amire még te sem számítottál.  Nem gondolunk rá, de az újra használattal, javítással és csere-berével is megelőzhetjük a túlzott fogyasztást és tudatos vásárlókká válhatunk. A rendezvény végén számba vesszük az elcserélt, megjavított, vagy újjá varázsolt termékeket, hogy mennyi tárgy az, mely börzénknek köszönhetően nem a szemetesben végezte, mert meghosszabbítottuk életútjukat.

5. A konyhától a kertig: Mindent a komposztba, amit lehet!

2016. november 24.  17.00.

Balatonföldvár Közösségi Ház (Kőröshegyi út. 1.)

 

Cél: tudatos fogyasztás ösztönzése, értve ezalatt a túlzott fogyasztás megelőzését, valamint

az újrahasználatra, javításra és cserére való ösztönzést.

Társasházaknál gyakran nem tudják megoldani, hogy a konyhai és kerti szerves anyagokat komposztálhassák, azaz újrahasznosíthassák. Az ország tíz pontján szervezünk a helybeliekkel olyan műhelymunkát, ahol a szokásostól nagyobb méretű komposztáló ládákat állítunk fel. Kiszámoljuk, hogy egy hét alatt, vajon mekkora azon szerves anyagok mennyiség, amelyek az Európai Hulladékcsökkentési Hét során komposztálásra és nem a vegyes hulladékot tartalmazó kukába kerültek. Összeadjuk azon emberek számát is, akik az akció hatására szelektíven kezdték gyűjteni a szerves anyagokat is és a jövőben közösen komposztálnak.

Valamennyi résztvevő számára az akcióhoz kötődő, hasznos ajándékokat adunk át: ételtároló doboz, kulacs, vászonszatyor, fa toll, környezetbarát tisztítószerek, stb.

Háttér: Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében tavaly 476 akcióötletet valósítottak meg önkéntesek Magyarországon. Idén ettől is több hulladékcsökkentő, szemléletformáló akció valósulhat meg a kampány keretében 2016. november 19-29. között. 

További információk: www.kothalo.hu, www.hulladekcsokkentesihet.hu,

https://www.facebook.com/zoldhaztartas/?fref=ts, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 06-70/600-2852

https://www.facebook.com/szelektivinfo/?fref=ts

www.nabe.hu, https://www.facebook.com/Nők-a-Balatonért-Egyesület-NABE